babyhair.pl


Czy Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES) to jest to samo, czy są to różne związki chemiczne i jak działają?

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES) to sole siarczanów alkoholi tłuszczowych. W kosmetykach stosowanych jest wiele substancji z tej grupy, np.Ammonium Lauryl Sulfate, Magnesium Lauryl Sulfate, TEA Lauryl Sulfate.
Są to związki powierzchniowo czynne. Powszechnie uznawane są za typowe detergenty syntetyczne. Posiadają właściwości myjące, pianotwórcze i emulgujące. Ułatwiają mieszanie się wody z substancjami tłuszczowymi i brudem. Dzięki temu zanieczyszczenia mogą być łatwo spłukane z powierzchni skóry lub włosów. Są obecne niemal w każdym toniku, balsamie, żelu myjącym, zmywaczu, szamponie i płynie do kąpieli. Uważa się, że powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie łoju i potu, upośledzają czynności gruczołów apokrynowych, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. Krąży również opinia, że SLS i SLES wchodzące w skład kosmetyków mogą być rakotwórcze i są mutagenami uszkadzającymi materiał genetyczny.
Aby rozwiać te wątpliwości Cosmetic Ingredient Revue (CIR) w 2005 roku przeprowadził badania, wynikiem jest informacja, że Sodium Laureth Sulfate można używać w kosmetykach nawet w stężeniu do 50%. Natomiast Sodium Lauryl Sulfate jest bezpieczny, gdy jego zawartość w kosmetyku pozostającym na skórze (niespłukiwanym) nie przekracza 1%, natomiast w produktach zmywalnych może być dowolna.