babyhair.pl

LEKSYKON

Szukaj terminu
Wszystko A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
WITAMINA B5 /KWAS PANTOTENOWY/, PROWITAMINA B5 /D - PANTENOL/PANTHENOL

Pełni dużą rolę w procesach metabolicznych, jak w przemianach energetycznych cukrów i tłuszczów. Bierze udział w budowie komórek, odpowiada za rozwój układu nerwowego i czynności nadnerczy. Jest składnikiem skóry i włosów. W kosmetykach jest stosowany D-pantenol, ponieważ sama witamina B5 nie przenika przez warstwę rogowa naskórka i dlatego w preparatach zewnętrznych jest stosowana w postaci prowitaminy D-pantenolu. Pantenol doskonale przenika przez naskórek i dociera do głębokich warstw skóry właściwej. Łatwo penetruje on w głąb skóry, włosów i paznokci. Wykazuje zdolność przyciągania i zatrzymywania wody, a więc dobrze nawilża skórę i zmniejsza suchość starczej skóry, powodując jej wygładzanie nie dając, w przeciwieństwie do tłuszczów, wrażenia nadmiernego natłuszczania.

  • Jest silnie działającym stymulatorem wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej. Pantenol stosowany na skórę przyśpiesza syntezę lipidów i białek. Łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane substancjami podrażniającymi. Stymuluje podziały komórek naskórka, przyspieszając procesy gojenia mikro- i makrouszkodzeń naskórka, wywołanych przez czynniki mechaniczne, jak również oparzenia słoneczne i choroby skóry.
  • Dobrze chroni przed promieniowaniem UV.
  • Jest on aktywny biologicznie, całkowicie nietoksyczny, nie powoduje uczuleń i podrażnień. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu etylowym, trwały w zakresie pH 4,5 do 7,5.
  • D-pantenol stosowany w preparatach do włosów nawilża włókno włosowe, poprawia podatność włosów na czesanie, zmniejsza skłonność włosów do rozdwajania, poprawia stan uszkodzonych włosów, pogrubia je. Bardzo często bywa stosowany z fitantriolem, który wspomaga utrzymanie poziomu wilgoci we włosach, chroni włosy przed mechanicznymi uszkodzeniami, wpływa dodatnio na adsorpcję D-pantenolu i aminokwasów na włosach i nadaje matowym włosom odpowiedni połysk.
WITAMINA E / TOKOFEROL/TOCOPHEROL ACETATE

Pełni przede wszystkim dwa zadania. Po pierwsze witamina E i jej pochodne wykazują korzystne oddziaływanie na skórę i włosy zarówno na poziomie leczniczym jak i pielęgnacyjnym. Badania kliniczne na bezwłosych myszach i świnkach morskich oraz ludziach udowodniły, że wolna witamina E (tokoferol) jak i jej estry jest wchłaniana przez skórę, włosy i absorbowana przez warstwę rogową naskórka. Po drugie pełni ona funkcję naturalnego i skutecznego przeciwutleniacza lipidowych składników kosmetyków. Innymi słowy jest ona doskonałym naturalnym konserwantem, który zapewnia stabilność preparatu kosmetycznego chroniąc jego składniki przed zniszczeniem i rozkładem. Jeśli chodzi o postać witaminy E stosowanej w kosmetyce to wykorzystuje się:

  • alfa- tokoferol pełniący funkcję antyutleniacza, stosowany w stężeniu od 0,05 - 0,5%.
  • estrowe pochodne witaminy E, które są bardziej stabilne i najczęściej używane np. octan alfa-tokoferylu ( tocopheryl acetate)- najbardziej popularny, spotyka się również palmitynian, stearynian i linolenian tokoferylu. Stosowane są one najczęściej w stężeniu 0,5 - 5 %. Wiele firm produkuje obecnie i wykorzystuje w recepturze swych kosmetyków syntetyczną wit. E i jej estrowe pochodne.
  • Stosowane są także naturalne oleje roślinne bogate w witaminę E, takie jak olej z zarodków pszenicy lub kukurydzy.

Witamina E działa szczególnie efektywnie, kiedy jej cząsteczki zamykane są w małych nośnikach takich jak nanosomy, liposomy, które transportują, chronią i uwalniają ją we wnętrzu naskórka. Cechą charakterystyczną wit. E jest początkowe powolne tempo jej działania zarówno przy aplikacji zewnętrznej jak i wewnętrznej. Np. przy wieńcowej chorobie serca zwykle czeka się 5 do 10 dni, by witamina ta "weszła do akcji", a potem w ciągu 4 do 6 tygodni dostrzega się poprawę. Podobnie jest w przypadku zastosowania zewnętrznego wit. E. Widoczne efekty jej działania są zauważalne dopiero po 16 do 24 h regularnej aplikacji. Ogólnie można stwierdzić, iż wit. E dodawana do preparatów kosmetycznych hamuje procesy starzenia się skóry, związane z niszczącym działaniem akrtywnych form tlenu. Tokoferol działając na komórki naskórka bierze udział w usuwaniu zewnętrznych objawów starzenia skóry. Korzystne efekty działania witaminy E stosowanej w kosmetyce:

Przede wszystkim tak jak to już było wspominane działa ona jako "zmiatacz wolnych rodników", których powstawanie jest w dużej mierze indukowane promieniowaniem UV, chroniąc w ten sposób skórę przed przedwczesnym starzeniem. Nanoszone zewnętrznie preparaty o wysokiej zawartości witaminy E wnikają głęboko w wierzchnią, rogową warstwę skóry. W ciągu sześciu godzin witamina E zostaje umieszczona w błonie komórkowej skóry, po czym jest aktywowana i skutecznie uzupełnia groźne niedobory powstałe w skutek oddziaływania niekorzystnych warunków zewnętrznych. Jednak nie wszystkie kosmetyki zawierające witaminę E są jednakowo skuteczne. Kosmetyki, aby mogły przeciwdziałać powstawaniu wolnych rodników muszą zawierać co najmniej 5 % tej witaminy. Antyutleniające działanie witaminy E jest najbardziej efektywne, gdy występuje ona w parze z witaminą C. Witamina E oprócz tego, że sama walczy z wolnymi rodnikami, również wpływa na poprawę działania naturalnego enzymu obecnego w każdej komórce ciała- dysmutazy nadtlenkowej (SOD). Enzym ten jest odpowiedzialny za ochronę komórek przed reaktywnymi cząsteczkami tlenu, jednak pod wpływem promieniowania UV jego działanie zostaje osłabione, czemu skutecznie przeciwdziała witamina E, a zwłaszcza jej postać estrowa octan alfa-tokoferylu. Chroni ona również skórę przed poparzeniem słonecznym, wywołanym promieniowaniem UVB. Przy miejscowym zastosowaniu alfa-tokoferolu lub octanu alfa-tokoferylu typowe objawy poparzenia skóry promieniowaniem UVB czyli rumień, obrzęki i nadmierna wrażliwość występują w znacznie mniejszym stopniu, ulegają zmniejszeniu nawet o 40-50 %. Ponadto stwierdzono, że codzienne stosowanie octanu tokoferylu przez 5 kolejnych dni - prowadziło do pełnego zahamowania zmian rumieniowych nawet w miejscach narażonych na 1-3 krotne przekroczenie minimalnych dawek promieniowania wywołujących poparzenie. Dlatego też słusznym jest dodawanie witaminy E do preparatów przeciwsłonecznych chroniących przed promieniami UV. Witamina E potrafi również podwyższać wartość faktora SPF. Współczynnik SPF podaje w jakim stopniu dany preparat kosmetyczny chroni przed promieniowaniem UVB. Przed latem, kiedy to promieniowanie UVB jest o wiele mocniejsze, warto przeprowadzić kurację kosmetykiem zawierającym co najmniej 5 % witaminy E, aby wzmocnić ochronę skóry i zapobiec tzw. fotostarzeniu czyli przedwczesnemu starzeniu skóry spowodowanemu niekorzystnym działaniem promieniowania słonecznego. Wykazano również, że regularna aplikacja preparatów pielęgnacyjnych skórę zawierających witaminę E, pozwala zredukować ilość komórek, które zostały uszkodzone promieniami słonecznymi np. w przypadku nadmiernego opalania. Witamina E ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran, wpływając efektywnie na odtwarzanie się nowej tkanki. Ponadto chroni ona przed wysuszeniem oraz osłabieniem elastyczności naskórka. Cechą charakterystyczną cery dojrzałej jest jej wysuszenie, spowodowane mniejszą zdolnością wiązania wody. Witamina E, wywierając działanie ochronne na lipidy błon komórkowych podwyższa zdolność wiązania wody przez skórę. Stwierdzono, że krem zawierający octan tokoferolu aplikowany na szorstką i zniszczoną skórę zmniejsza utratę wody poprzez naskórek. Efektywność witaminy E wzrasta przy wielokrotnym, regularnym stosowaniu. W badaniach klinicznych przeprowadzonych u kobiet między 40 a 60 rokiem życia, po 4-tygodniowym stosowaniu kremu zawierającego 5% witaminy E zaobserwowano wyraźną poprawę stanu skóry oraz wygładzenie zmarszczek. Zapobiega powstawaniu i w pewnym stopniu zmniejsza przebarwienia skóry, pojawiające się u starszych osób. Witamina E wykazuje również korzystne działanie na włosy. Badania przeprowadzone z zastosowaniem szamponu i odżywek zawierających 1 % octany tokoferylu na włosy naturalne i farbowane udowodniły, że wit. E kumuluje się we włosach i poprawia ich kondycję przy czym większą kumulację obserwowano w przypadku włosów zniszczonych.