LEKSYKON
GLYCERIN / GLICERYNA | Pochodzenia różnego. Gliceryna może mieć pochodzenie zwierzęce (łój), roślinne (oleje - kwasy tłuszczowe) a także petrochemiczne (ropa naftowa). Słodkawa w smaku, przejrzysta ciecz o konsystencji syropu. Z powodu swojej struktury należy do alkoholi. Substancja bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie i alkoholu (we wszystkich proporcjach), nierozpuszczalna w tłuszczach. Używana w kosmetyce głównie jako środek utrzymujący wilgoć. Jest substancją wchodzącą w skład naturalnego czynnika nawilżającego, sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. W wysokich stężeniach działa antyseptycznie, może jednak przy takiej ilości podrażniać błony śluzowe. Gliceryna jest mocno higroskopijna, w preparatach do pielęgnacji skóry (w zależności od stężenia) może mieć również niekorzystne działanie. Przy niedostatecznej wilgotności powietrza szybko pozbywa/odciąga wodę ze skóry co doprowadza często do wysuszenia naskórka. Gliceryna stosowana jest w żelach do mycia ciała, szamponach, kremach, pastach do zębów, preparatach do pielęgnacji włosów. Używana jest także jako dodatek do kosmetyków z dużą zawartością alkoholu, aby uczynić je nie do spożycia. Oznaczenie "Glycerin vegetal" odnosi się do gliceryny pochodzenia roślinnego. |