Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/wax/ftp/babyhair/libraries/joomla/application/application.php on line 481
LEKSYKON - G

LEKSYKON

Search for glossary terms (regular expression allowed)
All A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Term Definition
GLYCERIN / GLICERYNA

Pochodzenia różnego. Gliceryna może mieć pochodzenie zwierzęce (łój), roślinne (oleje - kwasy tłuszczowe) a także petrochemiczne (ropa naftowa). Słodkawa w smaku, przejrzysta ciecz o konsystencji syropu. Z powodu swojej struktury należy do alkoholi. Substancja bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie i alkoholu (we wszystkich proporcjach), nierozpuszczalna w tłuszczach.

Używana w kosmetyce głównie jako środek utrzymujący wilgoć. Jest substancją wchodzącą w skład naturalnego czynnika nawilżającego, sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. W wysokich stężeniach działa antyseptycznie, może jednak przy takiej ilości podrażniać błony śluzowe.

Gliceryna jest mocno higroskopijna, w preparatach do pielęgnacji skóry (w zależności od stężenia) może mieć również niekorzystne działanie. Przy niedostatecznej wilgotności powietrza szybko pozbywa/odciąga wodę ze skóry co doprowadza często do wysuszenia naskórka.

Gliceryna stosowana jest w żelach do mycia ciała, szamponach, kremach, pastach do zębów, preparatach do pielęgnacji włosów. Używana jest także jako dodatek do kosmetyków z dużą zawartością alkoholu, aby uczynić je nie do spożycia.

Oznaczenie "Glycerin vegetal" odnosi się do gliceryny pochodzenia roślinnego.