babyhair.pl

LEKSYKON

Szukaj terminu
Wszystko A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
CETEARYL ALCOHOL

Umożliwia uzyskanie stabilnych emulsji, dlatego często występuje w kremach, śmietankach i mleczkach. Ma postać białych płatków lub grudek. Rozpuszcza się w temperaturze ponad 48 stopni. Pod względem chemicznym jest to mieszanina alkoholu stearylowego i alkoholu cetylowego. Nie działa szkodliwie na skórę. Posiada właściwości matujące i zmiękczające. Najczęściej jest łączony z Ceteareth-20 lub Polysorbate 60. Dodatek do przezroczystych składników kosmetycznych w celu zmętnienia, aby utrudnić przenikanie światła . Substancja natłuszczająca, nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość.

CITRIC ACID

Pochodzenia roślinnego. Naturalny ekstrakt owoców cytrusowych. Bezbarwne, przeźroczyste kryształy (lub krystaliczny proszek) bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, alkoholu i eterze. Substancja występująca we wszystkich organizmach żywych. Szeroko stosowany w kosmetyce jako środek wspomagający działanie innych składników aktywnych. Składnik pomocniczy w ustawieniu wartości pH. Substancja maskująca (związki organiczne), którą dodaje się do środków kosmetycznych, aby mogła wytworzyć z jonami metali kompleks (całość) przez co może wpłynąć na stabilność i/lub wygląd kosmetyków. Citric Acid należy do kwasów AHA i działa na skórę lekko złuszczająco, dlatego też używany często w peelingach jako jeden ze składników.