babyhair.pl

ANTHEMIS NOBILIS / RUMIAN RZYMSKI

Szukaj terminu
Wszystko A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
ANTHEMIS NOBILIS / RUMIAN RZYMSKI

Pochodzenia roślinnego. Bylina o płożących się łodygach i dużych, białych lub różowych kwiatach wywodząca się z Włoch i Francji. Roślina ta ma w kosmetyce ogromne znaczenie, daje ekstrakty, olejki i cenny barwnik (1,3,4-trihydroksyflawon).

Oleisty, rozpuszczalny w wodzie ekstrakt zawiera: alfa-Bisabolol, olejki eteryczne, chamazulen i substancje gorzkie. Używany przy suchej, dojrzałej, wrażliwej, zanieczyszczonej skórze, do pielęgnacji skóry po kąpielach słonecznych, a także w dezodorantach, wodach po goleniu, pastach do zębów i wodach do higieny/płukania jamy ustnej. Działa na zapalenia hamująco, uspokajająco i leczniczo. Równie cenny jest olejek eteryczny o nucie górnej i nucie serca, do którego produkcji używane są kwiaty (otrzymywany poprzez ich destylację). Olejek ten daje wspaniałą, owocowo-ziołową, lekko słodkawą, ale wyraźnie ciepłą woń. Produkt ten ma właściwości uspokajające, rozpuźniające, tonizujące, odprężające, hamujące zapalenia, łagodzące bóle. Przeznaczony dla suchej, wrażliwej, szorstkiej, podrażnionej skóry, stosowany również przy ukąszeniach przez owady. W mieszaninach (z innymi olejkami/olejami roślinnymi) używany do lampy zapachowej, do olejków do kąpieli i masażu przy nerwowości, bezsenności i stresie. Ogólnie dobrze tolerowany.

Barwnik z rumianu rzymskiego, w naparach o wyższych stężeniach, działa na włosy rozjaśniająco, dlatego też używany do płukanek i szamponów przeznaczonych szczególnie do jasnych włosów.