babyhair.pl

CITRIC ACID

Szukaj terminu
Wszystko A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
CITRIC ACID

Pochodzenia roślinnego. Naturalny ekstrakt owoców cytrusowych. Bezbarwne, przeźroczyste kryształy (lub krystaliczny proszek) bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, alkoholu i eterze. Substancja występująca we wszystkich organizmach żywych. Szeroko stosowany w kosmetyce jako środek wspomagający działanie innych składników aktywnych. Składnik pomocniczy w ustawieniu wartości pH. Substancja maskująca (związki organiczne), którą dodaje się do środków kosmetycznych, aby mogła wytworzyć z jonami metali kompleks (całość) przez co może wpłynąć na stabilność i/lub wygląd kosmetyków. Citric Acid należy do kwasów AHA i działa na skórę lekko złuszczająco, dlatego też używany często w peelingach jako jeden ze składników.