babyhair.pl

SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) i SODIUM LAURETH SULFATE(SLES)

Szukaj terminu
Wszystko A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) i SODIUM LAURETH SULFATE(SLES)

Są to związki powierzchniowo czynne. Powszechnie uznawane są za typowe detergenty syntetyczne. Są obecnie są niemal w każdym toniku, balsamie, żelu myjącym, zmywaczu, szamponie i płynie do kąpieli. Uważa się, że powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie łoju i potu, upośledzają czynności gruczołów apokrynowych, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. Krąży również opinia, że SLS i SLES wchodzące w skład kosmetyków mogą być rakotwórcze i są mutagenami uszkadzającymi materiał genetyczny.

Aby rozwiać te wątpliwości CIR przeprowadził badania, wynikiem jest informacja, że Sodium Laureth Sulfate można spokojnie używać w kosmetykach nawet do stężenia 50%. Natomiast Sodium Lauryl Sulfate jest bezpieczny, gdy jego zawartość w kosmetyku pozostającym na skórze nie przekracza 1%, natomiast w produktach zmywalnych może być dowolna.