babyhair.pl


Panthenol czym jest?

Pantenol czyli inaczej prowitamina B5, z punktu widzenia chemii jest alkoholem. Występujący naturalnie w skórze, włosach oraz paznokciach. Pełni bardzo ważną rolę w procesach metabolicznych, przemianach energetycznych cukrów i tłuszczów. Jest również niezbędny do prawidłowego wzrostu włosów i paznokci. Należy do grupy surowców kosmetycznych nazywanych humektantami. Dzięki niskocząsteczkowej budowie posiada duże powinowactwo do keratyny - podstawowego białka budującego skórę, włosy i paznokcie. W wyniku utleniania prowitamina B5 przechodzi w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy. Kwas ten jest niezbędny do syntezy koenzymu A. Pantenol jest substancją hydrofilową czyli taką, która łatwo wiąże wodę, w kosmetykach najczęściej używany w stężeniu 1-5 %. Jako surowiec kosmetyczny jest bezbarwną, lepką przezroczystą cieczą. Nazwa Pantenol określa jego formę recemiczą. Wyróżniamy odmianę prawoskrętną oraz lewoskrętną. Największą aktywność biologiczną wykazuje forma prawoskrętna czyli D-pantenol. Pantenol jest substancją trwałą chemicznie, wnika w naskórek, skórę oraz strukturę włosa. Stabilny w szerokim zakresie pH = 3-8. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu etylowym oraz odporny na podgrzewanie. Dobrze chroni przed promieniowaniem UV.

Wpływ pantenolu na skórę : Czysty kwas pantotenowy jest nietrwały w wodnych roztworach. W kosmetykach stosuje się wyłącznie stabilny Pantenol- witaminę B5. Pantenol dzięki swojej małej cząsteczce łatwo penetruje w głąb skóry. Pantenol stosowany na skórę działa leczniczo, działa łagodząco na wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry oraz zaczerwienienia. Dzięki wyjątkowym właściwościom bardzo często stosowany jest do preparatów po opalaniu, kiedy skóra potrzebuje złagodzenia i ukojenia po dawce promieni UV. Pantenol zmniejsza TEWL (Transempidermalną utratę wody) nawilża skórę, pozostawiając ją miękką i elastyczną. Skutecznie stymuluje podziały komórkowe, dzięki tej właściwości działa regenerująco i jest to szczególnie ważne przy poparzeniach, drobnych uszkodzeniach skóry oraz leczeniu blizn. Poprawia barierę lipidową naskórka, jest substancją filmotwórczą. Aktywizuje podziały komórek naskórka i skóry właściwej – fibroblastów. Stymuluje wzrost i odnowę komórek. Przyspiesza syntezę białek i lipidów. Jest surowcem kosmetycznym niekomedogennym czyli nie powoduje powstania zaskórników na skórze. Wykazuje działanie antybakteryjne i konserwujące.

Wpływ Pantenolu na włosy: Wiąże wodę poprzez keratynę w strukturze włosa. Odgrywa bardzo ważną rolę podczas podziałów komórek macierzystych włosa. Pobudza keratynocyty. Kondycjonuje włosy poprzez wbudowywanie się w ich strukturę, pogrubia je oraz nawilża. Dodaje włosom objętości. Stosowanie Prowitaminy B5 powoduje, że włosy nabierają blasku. Pantenol jest pomocny przy rozczesywaniu włosów, ponieważ poprawia ich nawilżenie, tworząc film ochronny otaczający włos oraz penetrując w jego głąb. Chroni włosy przed mechanicznymi uszkodzeniami oraz czynnikami zewnętrznymi co zmniejsza liczbę rozdwojonych końcówek.

Wpływ Pantenolu na paznokcie: Poprawia nawodnienie płytki paznokcia poprzez wiązanie keratyny, regenerując zniszczone paznokcie. Kondycjonuje płytkę paznokciową i przyspiesza jej wzrost.

Pantenol jest surowcem biologicznie czynnym, jest nietoksyczny, nie powoduje podrażnień oraz uczuleń. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę, włosy i paznokcie. Wykorzystywany jest szeroko w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje właściwości. Znajdziemy go w produktach zarówno do opalania, kremach, produktach do golenia, szamponach, odżywkach i maskach do włosów.