babyhair.pl


Kontrowersyjne składniki w kosmetykach Cz. 2

Kontynuując temat kontrowersyjnych składników kosmetyków, skupimy się na innych grupach surowców kosmetycznych. Wiele składników kosmetyków, może mieć negatywny wpływ na naszą skórę również w postaci reakcji alergicznych. Zgodnie z prawem, każdy stosowany kosmetyk musi mieć na opakowaniu skład INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), czyli spis surowców kosmetycznych zgodnie z ilością użytą w gotowym produkcie. Pierwszy składnik w INCI kosmetyku został użyty w największej ilości.

Pierwszy omawiany surowiec kosmetyczny to parabeny. Są to estry kwasu p-hydroksybenzoesowego. Stosowane są, jako substancje konserwujące. Parabeny stosowane są już od lat 40 ubiegłego wieku. Sięgają po nie przemysły kosmetyczne, farmaceutyczne oraz spożywcze. Ich główna funkcja to ochrona produktów przed zakażeniem mikrobiologicznym. W produktach kosmetycznych stosuje się parabeny z innymi substancjami konserwującymi lub stosuje się mieszaninę parabenów, aby zwiększyć ich działanie i skuteczność. Parabeny są jednymi z najlepiej przebadanych surowców kosmetycznych przez naukowców pod kątem ich działania, skuteczności a przede wszystkim bezpieczeństwa. Pomimo obaw, jakie niesie niebezpieczeństwo stosowania, są one bezpieczne dla nas. Ich stosowanie w kosmetyce jest określone prawnie. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 30 marca 2005 roku. Maksymalne dopuszczalne stężenie wynosi 0,4% dla pojedynczego związku i 0,8% jeśli stosowana jest mieszanina kilku różnych parabenów. Znajdują się na liście konserwantów dopuszczonych użytkowania w preparatach kosmetycznych. Warto również wiedzieć, że niektóre parabeny występują a naturze. Przykładem jest tutaj metyloparaben, który występuje w borówce amerykańskiej.

Przykład parabenów w kosmetykach to: • Methylparaben - Metyloparaben • Ethylparaben - Etyloparaben • Propylparaben - Propyloparaben • Isopropylparaben - Izopropyloparaben

Surowce kosmetyczne z grupy parafin również wzbudzają nasze podejrzenia. Czym są, zatem parafiny? Są to syntetyczne związki chemiczne otrzymywane w procesie destylacji frakcji ropy naftowej. Dlatego też często nazywane są surowcami ropopochodnymi. Otrzymywane są po dokładnym oczyszczeniu. Jednym z przedstawicieli tej grupy surowców jest produkt, z którym każdy z nas miał styczność, a mianowicie wazelina (INCI Petrolatum) innym przykładem substancji ropopochodnej jest olej parafinowy (INCI Paraffinum Liquidum). W przemyśle kosmetycznym stosowane są od dawna. Ich stosowanie jest określone Dyrektywą Kosmetyczną. Parafiny stosowane w przemyśle kosmetycznym czystością odpowiadają tym stosowanym w przemyśle farmaceutycznym. Używa się ich, jako emolientów.

Mają właściwości renatłuszczające. Na powierzchni skóry tworzą film, który ogranicza TEWL (transepidermalną ucieczkę wody). W kosmetykach są wykorzystywane do produkcji preparatów dla skór wrażliwych, atopowych, a nawet w produktach dla dzieci. Są lipofilowe, jednak mają inna strukturę niż lipidy naszego naskórka i nie wnikają w głąb skóry jak twierdzą przeciwnicy ich stosowania. Działają wyłącznie na powierzchni skóry. Są bezpieczne do stosowania. Musimy jednak pamiętać, że nie każdemu rodzajowi cery przyniosą pożądany efekty. Stosowanie ich na cery z problemami (cera tłusta lub z problemami łojotokowymi) może mieć działanie komedogenne, (czyli mogą wpływać na powstawanie zaskórników)

Inną grupą związków używanych w kosmetykach są ftalany. Są to związki chemiczne otrzymywane z kwasu ftalowanego. Wykorzystywane są, jako plastyfikatory, czyli są substancjami nadającymi elastyczności. Ta grupa związków chemicznych jest specyficzna, ponieważ każdy z poszczególnych ftalanów charakteryzuje się różnymi właściwościami chemicznymi. Przede wszystkim w kosmetykach stosuje się ftalan dietylu (DEP) wykorzystuje się go w:

• Perfumerii jako utrwalacz zapachów, • Produktach do włosów - w lakierach do włosów • Lakierach do paznokci jako plastyfikator, który zapobiega pękaniu lakieru na paznokciach

DEP stosowany jest również do skażań alkoholu etylowego. Przez co powoduje nieprzydatność alkoholu do spożycia przez ludzi. Wiele badań naukowych potwierdziło jego bezpieczeństwo w stosowaniu w produktach kosmetycznych. W 2007 roku Komitet Naukowy do Spraw Produktów Konsumenckich wydał opinię na temat ftalanów w kosmetykach. Potwierdziło się w niej bezpieczeństwo z użytkowania fitanu dietylu w kosmetykach. Uznano również, ze nie jest konieczne ostrzeżenie na etykiecie produktu o stosowaniu go w produkcie kosmetycznym, ani nie jest konieczne ograniczenie jego stosowania.