babyhair.pl


Kontrowersyjne składniki kosmetyków

W obecnych czasach coraz więcej osób kupuje świadomie swoje kosmetyki. Zwracamy uwagę na etykiety i skład INCI na opakowaniu. Wśród składników kosmetycznych są takie, które są pożądane przez nas oraz takie, które wzbudzają nasze podejrzenia. Najczęściej kontrowersje wzbudza pochodzenie danego składnika.

Do tych składników najczęściej zaliczamy surowce, których używamy przy produkcji perfum. Perfumy to z języka francuskiego „per fumée”, co w tłumaczeniu znaczy „poprzez dym”. Ich główna rola to nadanie zapachu. Najlepiej takiego, który jest dla nas przyjemny oraz będzie długotrwale utrzymywać się na naszej skórze. Do produkcji niektórych zapachów używa się dość kontrowersyjnych składników pochodzenia zwierzęcego. Do tych najpopularniejszych należy:

Piżmo jest to wydzielina z gruczołów około odbytniczych piżmowca. Można je również pozyskiwać od innych zwierząt. Jest najmocniejszym oraz najdroższym składnikiem perfum. Naturalne piżmo pachnie amoniakiem, po rozpuszczeniu w roztworze alkoholowym nabiera właściwego zapachu. Jest on słodki i ciepły, bardzo trwały. Zapach dojrzewa wiele miesięcy, utrwala kompozycje zapachowe. Piżmo używane jest w około 35 % męskich zapachów. Ze względu na cenę, jaką osiąga 1 gram oraz protesty obrońców praw zwierząt zaczęto wytwarzać piżmo syntetyczne. Piżmo syntetyczne ma jednak gorszy zapach niż piżmo naturalne. Ambra jest to wydzielina z przewodu pokarmowego kaszalota, prawdopodobnie powstaje w wyniku niestrawności lub zaparć u wieloryba. Wydzielina ta, unosi się na powierzchni wody podczas żerowania. Bryły ambry mają różnorodne kształty i osiągają wagę nawet do kilkudziesięciu kilogramów. Jest lżejsza od wody, konsystencją przypomina wosk koloru od żółtego przez szarą do brązowej. Topi się w temperaturze ok. 100 stopni, rozpuszcza się w tłuszczach. Świeża ambra ma przykry zapach. Po wysuszeniu traci go i zyskuje lekką przyjemną woń, uzyskiwaną w procesach fotooksydacji i autooksydacji. Zapachem przypomina zapach morza. Używana jest przez renomowanych producentów perfum. W produktach perfumeryjnych pełni również rolę utrwalacza innych zapachów. Obecnie naturalna ambra nie jest stosowana ze względu na ochronę kaszalotów. Produkowane są jej substytuty roślinne np. z czystka i nasion hibiskusa lub syntetyczne.

Cybet (Cywet) jest to wysuszony ekstrakt z gruczołów około odbytniczych drapieżnych ssaków - cywety afrykańskiej. Zwierzęta są hodowane specjalnie po to, aby uzyskiwać ekstrakt. Cywet wydzielają zarówno samce jak i samice. Od jednego osobnika można uzyskać do 250 gram surowcu w ciągu roku. Jest on koloru żółtego, konsystencją przypomina masło. Ma charakterystyczny zwierzęcy zapach. Słodki zmysłowy, bardzo intensywny. Surowiec otrzymuje się poprzez wysuszenie gruczołu, rozdrobnienie go, a następnie macerację na zimno alkoholem etylowym. W wyrobach perfumeryjnych stosuje się zarówno naturalną jak i syntetyczną formę. Cywet stosowany jest jako utrwalacz zapachów. Jest zaliczany do feromonów.

Kastoreum jest to żółtego koloru wydzielina gruczołów skórnych bobrów. Gruczoły występują zarówno u samców jak i samic. Zwierzętom wydzielina ta służy do natłuszczania futra oraz w połączeniu z moczem do oznaczenia swojego terytorium. Ma bardzo mocny zapach. Kastoreum uzyskuje się poprzez ekstrakcję wydzieliny oraz macerację wysuszonego gruczołu. Sam gruczoł ma masę około 100 gram. Wysuszony ma kolor ciemny, jest twardy. Daje się łatwo rozdrobnić. Stosowany jest głównie w męskich zapachach ze względu na pikantność i zmysłowość zapachu. W damskich perfumach stosowany jest w orientalnych zapachach. Wykorzystywany jest również jako utrwalacz zapachów, dodatek zapachowy do mydeł i pudrów. Używa się zarówno naturalnego jak i syntetycznego Kostoreum. Co ciekawe zapach ten jest również używany w przemyśle spożywczym.

Surowce pochodzenia zwierzęcego wzmacniają kompozycję zapachową. Dzięki nim perfumy nie ulatniają się tak szybko. Mają bardzo intensywne i charakterystyczne zapachy. Prócz funkcji zapachowej mają rolę wzmacniania również całej kompozycji zapachowej. W przemyśle perfumeryjnym zaczęto używać syntetycznych zamienników ze względów etycznych oraz łatwość ich produkcji.