Olejki hydrofilowe.

Olejki hydrofilowe to kolejny duży krok na rynku kosmetycznym w rozwoju kosmetyków przeznaczonych do mycia twarzy. Moda na olejki hydrofilowe przyszła do nas z Azji. Przełomowe jest to, że dzięki najnowszym technologiom olej ma właściwości myjące, bez negatywnego wpływu na produkcję sebum przez skórę.

Czym jest hydrofilowość?

Hydrofilowość to inaczej wodolubność. Hydrofilowość to skłonność cząsteczek chemicznych do łączenia się z wodą. Hydrofilowe są zwykle cząsteczki, które mają duży moment dipolowy jako całość, czyli są polarne lub mają grupy funkcyjne o dużym momencie dipolowym.

Czym jest olejek hydrofilowy?

Olejki hydrofilowe to połączenie oleju z emulgatorem. Dzięki obecności emulgatora, olejek świetnie łączy się z wodą i doskonale zmywa wszelkie zanieczyszczenia skóry oraz co istotne, nie pozostawia na niej tłustej warstwy. W swoim składzie zawiera cenne oleje roślinne oraz odpowiednio dobrany emulgator. Brak wody w składzie olejku pozwala na zachowanie długiej trwałości produktu i ograniczenia lub nawet wyeliminowania z jego składu konserwantów.
Olejek hydrofilowy nie podrażnia, nie szczypie w oczy, jest odpowiedni dla wszystkich typów cery, w tym tłustej. Może być mieszany z wodą - do wytworzenia piany lub aplikowany bezpośrednio na wacik do demakijażu. Nie zawiera alkoholu, silikonów, parabenów i barwników. Ze względu na naturalny skład, mogą go stosować osoby ze skórą wrażliwą i atopową. Pozbawiony jest agresywnych detergentów i środków myjących.
Olej z emulgatorem wiąże nie tylko substancje rozpuszczalne w olejach, ale także w wodzie. Mycie skóry takim olejem pozwala na kompleksowe oczyszczenie z zanieczyszczeń. Wystarczy wmasować go w skórę, a następnie zmyć wodą.

Korzyści wynikające ze stosowania olejków hydrofilowych:

  • Bezpieczeństwo stosowania – posiadają prosty skład. Nie zawierają konserwantów ani żadnych innych zbędnych substancji, takich jak detergenty i środki myjące, przez co mogą być stosowane także do demakijażu oczu,
  • Nie naruszają bariery ochronnej skóry – skutecznie, lecz delikatnie oczyszczają bez naruszenia pH skóry,
  • Bardzo dobrze zmywają wodoodporny tusz, szminki i podkłady o przedłużonej trwałości,
  • Ich stosowanie nie jest czasochłonne,
  • W dłuższym okresie stosowania poprawiają stan cery – potrafią wyregulować produkcję sebum i wspomóc walkę z zaskórnikami, dzięki czemu skóra jest zadbana.
Jak stosować olejki hydrofilowe?

Do wyboru mamy dwie metody. Tak naprawdę, na którą się zdecydujemy zależy tylko od nas i tego, co nam bardziej odpowiada.
Metody do wyboru:

  • Na sucho – na dłoń aplikujemy kilkanaście kropel oleju i wmasowujemy w twarz, następnie całość zmywamy wodą. Gdy zachodzi konieczność, można użyć ściereczki z mikro fibry lub bawełnianych wacików. Czynność mycia wodą powtarza się kilkakrotnie, aż do dobrego oczyszczenia skóry.
  • Na mokro – zaaplikowany olejek na dłoń, miesza się z wodą w celu wytworzenia mleczno-białej emulsji micelarnej, a następnie myje nim twarz. Olejek hydrofilowy po wymieszaniu z wodą ze względu na brak detergentów nie pieni się (na co warto zwrócić uwagę, ponieważ rynek przyzwyczaił nas do kosmetyków, które się pienią). Powstała emulsja wiąże cząsteczki brudu i makijażu. Wszelkie zanieczyszczenia związane są przez micele i spłukiwane wodą.

Na rynku mamy bardzo szeroki wybór olejków hydrofilowych zarówno w drogeriach stacjonarnych oraz w internetowych sklepach kosmetycznych. Co ciekawe, taki olejek można bez problemu wykonać w domowym zaciszu, zamawiając półprodukty kosmetyczne z Internetu. Należy pamiętać o zachowaniu kilku ważnych rzeczy. Po pierwsze dokładnie należy sprawdzić, czy mamy wszystkie potrzebne rzeczy do wykonana olejku. Następnie przygotowujemy stanowisko pracy, bardzo ważne, aby było ono czyste, z zachowaniem podstawowych zasad higieny. Następnie przygotowujemy nasz olejek według receptury kosmetycznej:
W zależności od rodzaju naszej cery, musimy dobrać olejek hydrofilowy dostosowany do rodzaju naszej skóry.

Do skóry suchej:
  • Olej z avocado – 80 g (w butelce na olejek)
  • Olej z pestek dzikiej róży – 9,5 g
  • Glyceryl Cocoate– 10 g (to wielofunkcyjna substancja, będąca doskonałym środkiem emulgującym, emolientem oraz środkiem rozpuszczającym. Jest pochodzenia naturalnego - jest otrzymywana z oleju kokosowego i gliceryny.)
  • Witamina E – 0,5 g - dodana do oleju avocado
  • Do butelki z olejem wlewamy wszystkie składniki. Należy przelewać je bardzo dokładnie, niemal do ostatniej kropli, nie pozostawiając ich opakowaniach.
  • Następnie całość dokładnie wymieszać poprzez wstrząsanie butelką.
  • Olejek jest gotowy do użycia. Jego ważność to pół roku.
Olejek do cery trądzikowej:
  • Olej ze słodkich migdałów – 80 g
  • Olej jojoba – 9,5 g
  • Glyceryl Cocoate– 10 g (to wielofunkcyjna substancja, będąca doskonałym środkiem emulgującym, emolientem oraz środkiem rozpuszczającym. Jest pochodzenia naturalnego - jest otrzymywana z oleju kokosowego i gliceryny.)
  • Witamina E – 0,5 g - dodana do oleju ze słodkich migdałów
  • Do butelki z olejem wlewamy wszystkie składniki. Należy przelewać je bardzo dokładnie, niemal do ostatniej kropli, nie pozostawiając ich opakowaniach.
  • Następnie całość dokładnie wymieszać poprzez wstrząsanie butelką.
  • Olejek jest gotowy do użycia. Jego ważność to pół roku.