babyhair.pl


Hydrolaty – co to takiego i po co je stosować?

Coraz częściej podczas porad odnośnie pielęgnacji naszej skóry możemy się spotkać ze stosowaniem hydrolatów. Czym jest hydrolat i dlaczego warto wprowadzić go do naszej codziennej pielęgnacji?
Hydrolat- inaczej nazywany też wodą aromatyczną / wodą kwiatową to nic innego jak destylat. Jest to produkt uboczny, który powstaje podczas procesu destylacji parą wodną w trakcie pozyskiwania olejków eterycznych. Hydrolaty to woda destylacyjna zawierająca niewielkie ilości olejku eterycznego – około 0, 5- 1 %, oraz rozpuszczalne w wodzie części składowe materiału roślinnego.
Hydrolaty wyglądają jak woda- najczęściej mają postać przezroczystego płynu. Zapach jest dużo bardziej subtelniejszy niż zapach olejku eterycznego, z którego są pozyskiwane. Każdy hydrolat posiada pH obojętne lub lekko kwaśny. PH hydrolatów waha się pomiędzy 3 a 7. Nie bójmy się, jeśli kupimy hydrolat i będzie on lekko zabarwiony. Nie oznacza to, że jest zepsuty czy sprzedano nam niewłaściwy produkt. Delikatne zabarwienie posiada: hydrolat z rozmarynu, nostrzyka żółtego oraz z szałwii. Intensywniejsze zabarwienie posiada hydrolat m.in. z mydlnicy lekarskiej czy propolisu. Bardzo ciekawym hydrolitem jest hydrolat cynamonowy. Oprócz tego, że posiada on najbardziej intensywną barwę ze wszystkich dostępnych na rynku to dodatkowo posiada właściwości opalizujące. Pamiętajmy, że hydrolatu nie otrzymamy poprzez wymieszanie olejku eterycznego z wodą. Hydrolat zawiera związki, których nie znajdziemy w olejku eterycznym. Hydrolaty nie mają takich silnych właściwości antybakteryjnych jak olejki eteryczne, dlatego są trwałe przez krótki okres czasu. Aby przedłużyć ich ważność konserwuje się je alkoholem lub niewielką ilością konserwantów. Co ciekawe, niektóre wody aromatyczne mają właściwości przeciwgrzybiczne i zabezpieczają żywność przed zepsuciem, dlatego są stosowane w przemyśle spożywczym. Dodawane są ze względu na aromaty jak i do poprawy smaku potraw oraz niektórych napojów.

Jak przechowywać Hydrolaty?

W warunkach domowych najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Należy unikach ciepłych miejsc oraz bezpośredniego dostępu światła słonecznego.
w kosmetyce hydrolaty są stosowane zamiast toniku, ponieważ bardzo dobrze przywracają pH skóry, można również nimi rozrabiać maski kosmetyczne np. wzbogacić działania glinki kosmetycznej, czy maski algowej. Latem warto spryskać twarz w celu odświeżenia skóry taką wodą kwiatową, dodatkowo, jeśli jest ona z lodówki i przyjemnie będzie chłodziła skórę. Hydrolaty mają ponadto właściwości pielęgnacyjne i terapeutyczne. Mają działanie nawilżające, łagodzące i odżywiające zwłaszcza suchą i zmęczoną skórę. Hydrolaty może stosować każdy, niezależnie od wieku, a ich wybór zależy od rodzaju i stanu cery. Znajdują też zastosowanie w aromaterapii. Ta naturalna metoda leczenia wykorzystywana jest do zwalczania problemów skórnych oraz związanych z systemem nerwowym. Wody aromatyczne stosowane są w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego oraz krążenia. Wykazują działanie przeciwbólowe. Głównym celem aromaterapii jest dostarczanie miłych wrażeń sensorycznych w połączeniu z korzystnym oddziaływaniem hydrolatów. Aromaterapię stosuje się w formie inhalacji, masażu, kąpieli bądź okładów.

Jakie Hydrolaty są najpopularniejsze?

Hydrolat różany- powstaje w procesie destylacji płatków róży. Obecność antocyjanów, kwasu galusowego, soli mineralnych i witamin sprawia, że wykazuje on właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia naczynia krwionośne oraz oczyszcza, wygładza i napina skórę. Może być stosowany w postaci samodzielnego toniku, jak również jako zastępnik fazy wodnej w emulsjach.
Hydrolat lawendowy. Głównymi składnikami hydrolatu lawendowego jest olejek eteryczny, garbniki, fitosterole oraz sole mineralne. Bogactwo składu sprawia, że wykazuje zarówno działanie przeciwbakteryjne jak i przeciwgrzybowe. Wysoka zawartość linalolu nadaje mu właściwości antyoksydacyjne, chroniąc przed atakiem wolnych rodników. Hydrolat lawendowy stosowany zewnętrznie poprawia ukrwienie skóry, cera nabiera zdrowego połysku, staje się gładka i elastyczna.
Hydrolat z oczaru. Jest produktem destylacji kwiatów, liści lub kory drzewa oczarowego (oczaru wirginijskiego) z parą wodną. Woda oczarowa wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest to dobry środek do odświeżania i nawilżania skóry tłustej i wrażliwej. Łagodnie ściąga pory, tonizuje oraz działa przeciwzapalne. Wykorzystuje się go w preparatach do skóry podrażnionej (depilacja, golenie, opalanie). Znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery naczyniowej, gdyż ma właściwości obkurczające naczynka krwionośne.
Hydrolat z gorzkiej pomarańczy/ neroli otrzymywany jest w procesie destylacji świeżych kwiatów gorzkiej pomarańczy. Woda pomarańczowa, obok wody różanej, należy do najcenniejszych wód kosmetyki naturalnej. W skład hydrolatu wchodzą limonen, linalol, octan linalolu, neroli i geraniol, nadając mu właściwości antyseptyczne, tonizujące i odświeżające. Wodę pomarańczową można dodawać do maseczek i kremów, gdyż oczyszcza pory, działa ściągająco, rozjaśnia cerę.
Hydrolaty są coraz bardziej popularną formą kosmetyków, duży wpływ ma na to ich szeroka dostępność na rynku kosmetycznym i przystępna cena. Ważny jest też fakt, że jest to produkt naturalny, bezpieczny dla naszej skóry.