Biofermenty w kosmetykach.
Biofermenty w kosmetykach.
Ilość oraz rodzaje składników aktywnych branży kosmetycznej cały czas rośnie. Co chwile mamy informacje odnośnie nowo odkrytych składników aktywnych nawiązujących do obecnych Eko trendów. Tak samo jest z biofermentami. Producenci kosmetyków polubili biofermenty ze względu na ich wiele cennych właściwości oraz szerokie zastosowanie w produkcji. Do ich szczególnych cech należą między innymi: odbudowa mikroflory na powierzchni skóry oraz pełnienie funkcji ochronnych. Dodawane są do kosmetyków, aby odżywić, zregenerować ją oraz wzmocnić jej barierę chroniącą przed czynnikami zewnętrznymi. Co ciekawe, biofermenty wykazują bardzo zbliżone działanie do silikonów, jednak nie są tak szkodliwe jak one.
Bioferment z bambusa świetnie sprawdza się jako zamiennik silikonów, ponieważ składa się z krzemu, lecz w przeciwieństwie do silikonu, jest on biodegradowalny i nie jest szkodliwy dla środowiska. Bambus bogaty jest w wiele dobroczynnych składników odżywczych, jak flawonoidy, aminokwasy, związki mineralne. Dzięki temu wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, nawilżające, antyoksydacyjne, stymulujące skórę do produkcji kolagenu. Bioferment z bambusa świetnie sprawdza się w kosmetykach do włosów, ponieważ ułatwia ich rozczesywanie, nadaje im połysk i miękkość. Duża zawartość krzemionki wzmacnia, regeneruje i odżywia włosy, zaś samodzielnie ferment można stosować jako serum ochronne do końcówek włosów, dzięki czemu zapobiega ich rozdwajaniu oraz dyscyplinuje je. W każdym kosmetyku pozwala nadać poślizg przy rozsmarowywaniu i jedwabistą konsystencję. Bioferment z bambusa zdolny jest do pochłaniania promieniowania UVA i UVB, dzięki czemu stosowany jest w produktach promieniochronnych, przeciwsłonecznych i przeciwstarzeniowych. Dzięki obecności flawonoidów składnik ten wykazuje korzystne działanie na rozszerzone naczynka oraz wspomaga redukcję cellulitu. Flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne, dlatego najczęściej pojawiają się w kosmetykach anti-aging. Natomiast ramnoza działa na fibroblasty, sprawia, iż tworzą się włókna elastyczne w tkance łącznej i tym sposobem stymulowana jest produkcja kolagenu. Bioferment z bambusa doskonale nawilża skórę. Po nałożeniu, skóra staje się gładka i miękka, powoduje również zwiększenie połysku i znacznie łatwiejsze rozczesywanie włosów.
Innym powszechnie stosowanym biofermentem jest ferment z alg morskich. Główne składniki biofermentu to: wielocukry (polisacharydy) poprawiające wygląd włosów, regulujące pracę gruczołów łojowych, poprawiające ukrwienie skóry, kwas alginowy i alginiany tworzące na skórze i włosach cienki film chroniący przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi oraz alginat, który sprawia, że bioferment ma postać gęstego żelu. Bioferment z alg zawiera również kilka mikroelementów w tym dużą ilość potasu (K) oraz sodu (Na). Bioferment z alg morskich chroni skórę przed niekorzystnymi czynnikami atmosferycznymi (wiatr, deszcz, mróz), pobudza mikrokrążenie w kapilarach skóry, poprawia elastyczność naskórka, daje efekt liftingujący i ściągający. Bioferment alg morskich bardzo dobrze nawilża i odżywia skórę, dzięki wysokiej zawartości cennych, dla naszej skóry, związków:
- polisacharydu kwasu alginowego, który działa na skórę odmładzająco, immunostymulująco, nawilżająco i regenerująco
- polisacharydu karagenianu, który tworząc wiązania z aminokwasami NMF-u (naturalnego czynnika nawilżającego) naskórka formuje nawilżający, nieokluzyjny film ochronny
- polisacharydu fukoidyny, który zawiera siarkę i ma działanie antykoagulujące, stymuluje mikrokrążenie i komórkową przemianę materii
- witaminy B9 (kwas foliowy, folacyna), która ułatwia wzrost komórek skóry, uelastycznia, regeneruje, poprawia koloryt i opóźnia procesy jej starzenia
- alkoholu cukrowego mannitolu, który reguluje czynność gruczołów łojowych oraz działa bakteriostatycznie i nawilżająco na naskórek.
Innym biofermentem, chętnie wykorzystywanym, jest bioferment z aceroli. Owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C (zawierają nawet do 4000 mg witaminy C na 100 g miąższu owoców), ale też antocyjanów, witaminy A i karotenoidów. Uważa się, że acerola zawiera 65 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Sok z aceroli wykazuje lepsze właściwości przeciwutleniające niż sok innych owoców bogatych w polifenole (m. in. winogron, jabłek, truskawek). Proces fermentacji za pomocą bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus, pozwala polepszyć przyswajalność i zwiększa skuteczność ekstraktu, zmniejsza prawdopodobieństwo podrażnienia skóry. Bioferment z aceroli jako bogate źródło naturalnej witaminy C i innych przeciwutleniaczy, sprawdzi się u osób borykających się z oznakami fotostarzenia – zmarszczkami, nadmierną keratynizacją naskórka, przebarwieniami posłonecznymi. Bioferment wykazuje właściwości rozjaśniające, nadaje skórze promienności, nawilża, wygładza, walczy z wolnymi rodnikami, poprawia koloryt. Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu i elastyny, poprawia jędrność skóry. Antocyjany, które są zawarte w składzie biofermentu, wykazują działanie przeciwzapalne.