Konserwanty – czy takie złe jak je „malują”?
Konserwanty – czy takie złe jak je „malują”?
Obecnie konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, co powinno, a co nie powinno, znaleźć się w kosmetyku. O ile jedne surowce kosmetyczne niekoniecznie są pożądane w kosmetykach, tak z konserwantami jest zupełnie inaczej. Nazwa „konserwanty” pochodzi od łacińskiego słowa conservo, czyli zachowuje. Konserwanty, czyli inaczej substancje konserwujące są niezbędnymi składnikami wszystkich kosmetyków. Dodaje się je do kosmetyków, aby przedłużyć ich trwałość. Konserwanty hamują namnażanie i rozwój mikroorganizmów, czyli bakterii, pleśni oraz wydłużają przydatność kosmetyku.
Jeśli sprawdzimy daty ważności kosmetyków to okaże się, że wiele z nich ma długą datę ważności, nawet dwa czy trzy lata. Aby uzyskać taką datę ważności producent musi użyć środków konserwujących, które muszą być bardzo efektywne w działaniu, a przede wszystkim bezpieczne dla nas – użytkowników kosmetyków.
Jakie powinny być konserwanty?
Substancje konserwujące stosowane w kosmetykach muszą spełniać cały szereg wymogów, najważniejszy to ten, o którym było już wspominane – muszą być bezpieczne. Nie mogą być toksyczne, muszą być dobrze tolerowane. Absolutnie nie mogą wchłaniać się przez skórę bądź błony śluzowe. Ważne jest to, aby były efektywne przy niskich stężeniach. Środki konserwujące powinny wykazywać aktywność wobec możliwie najszerszego spektrum działania mikroorganizmów, czyli np. bakterii gram- ujemnych, bakterie gram -dodatnich i grzybów. Dodatkowo wymaga się, aby nie zakłócały naszej naturalnej flory bakteryjnej. Obecność konserwantów jest wymagana we wszystkich produktach dopuszczonych do stosowania miejscowego. Zwłaszcza w tych, w których obecna jest woda. Ponieważ woda i wilgotne środowisko sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów. Bez zastosowania konserwantów kosmetyki, podobnie jak np. żywność mogłyby się po prostu zepsuć i stać się niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego konserwanty w kosmetykach są niezbędne, ponieważ zapewniają ich bezpieczeństwo w całym okresie stosowania.
Czy stosowanie konserwantów jest regulowanie prawnie?
Oczywiście, że tak! Nie można zastosować środka konserwującego, jakiego się chce i w dowolnej ilości. Zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1223/2009 – załącznik V, na terenie Unii Europejskiej obowiązuje lista dopuszczonych konserwantów używanych w kosmetykach. Zapis ten dotyczy 57 pozycji związków konserwujących, przy czym w praktyce stosowanych jest ok. 20 takich substancji. Również wytyczne Europejskiego Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (ang. SCCS – European Scientific Committee on Consumer Safety) narzucają na producentów kosmetyków konieczność ich konserwowania w zależności od miejsca i przeznaczenia kosmetyku w zależności czy to jest okolica twarzy, śluzówek czy kosmetyk z przeznaczeniem dla dzieci.
Jakie powinny być konserwanty w kosmetykach?
Środek konserwujący wprowadzony do kosmetyku powinien spełniać szereg kryteriów przede wszystkim powinien być aktywny w niskim stężeniu i w szerokim zakresie pH, działać wobec szerokiego spektrum mikroorganizmów oraz być rozpuszczalny w wodzie. Najważniejsze jest by nie był toksyczny, drażniący oraz uczulający. Powinien być bezbarwny, bezzapachowy i bezsmakowy. Musi być obojętny chemicznie, odporny na działanie światła, tlenu i podwyższonej temperatury. Aby potwierdzić działanie danego konserwantu w kosmetyku wykonuje się analizy kosmetyk-konserwanty w warunkach laboratoryjnych. Gotowy kosmetyk, który trafia na rynek do sprzedaży wiele miesięcy był badany w laboratorium w ekstremalnie trudnych warunkach, aby konsument miał pewność, że finalny produkt, który jest u niego w domu spełnia wszystkie przyjęte normy, a dla niego samego, jako użytkownika, jest w pełni bezpieczny. W naszych kosmetykach stosuje się szereg konserwantów dobranych do kosmetyku i do jego sposobu użytkowania. Bardzo popularne są parabeny, ponieważ wykazują one wysoką skuteczność przeciwgrzybiczną oraz słabą przeciwbakteryjną. Dlatego często łączy się je z innymi konserwantami, z którymi wykazują efekt synergistyczny. Szkodliwość parabenów używanych w dopuszczalnych stężeniach nie została dowiedziona.
Konserwanty muszą być stosowane przez producentów kosmetycznych inaczej nasz kosmetyk by się rozwarstwiał. Nastąpiłaby zmiana koloru, zapachu. Nie należy się jednak ich bać, ponieważ bez nich nasz ulubiony kosmetyk nie wytrzymałby długo.