Dieta i suplementacja
TRYCHOLOGIA – dieta i suplementacja a włosy:
Jednym z dwóch filarów odpowiedzialnych za doskonały i piękny wygląd naszych włosów i skóry głowy, oprócz prawidłowej pielęgnacji, jest prawidłowa dieta. Należy pamiętać, że żaden suplement diety nie zastąpi nam prawidłowo zbilansowanej diety. Nasze włosy do prawidłowego wzrostu, odżywienia i pięknego wyglądu potrzebują o wiele więcej niż tylko kilku witamin.
Włosy i skóra głowy potrzebują przede wszystkim białka i tłuszczu. Przyczyniają się one do prawidłowego wzrostu, stabilności i odporności na niekorzystne warunki środowiska. Poza tym włosy potrzebują składniki mineralne, takie jak cynk, siarkę, miedź i magnez. Pierwszy z nich wspomaga regenerację skóry. Siarka stanowi ważny składnik białek ustroju. Najbardziej wartościowe są te zawierające aminokwasy siarkowe: cysteinę i metioninę. Znaczne ilości obu aminokwasów zawiera podstawowe białko włosów – keratyna. Cysteina i metionina nie mogą być magazynowane w ustroju na zapas, a więc ich niedobór natychmiast odbija się na kondycji włosów.
Kolejnymi ważnymi składnikami dla zdrowia włosów i skóry głowy są witaminy. C wspomaga produkcję kolagenu i jest świetnym „zmiataczem” wolnych rodników. Witamina H inaczej biotyna zapobiega siwieniu włosów i wspomaga walkę z wypadaniem. Grupa witamin B – uczestniczą w procesach wzrostu włosa i tak mamy witaminę B1 (tiaminę) i B2 (ryboflawina) regulując pracę gruczołów łojowych mają bezpośredni wpływ na zapobieganie powstawianiu łupieżu. Witamina B3 (niacyna) rozszerzając naczynia krwionośne wspomaga prawidłowe odżywienie i dotlenienie tkanek w tym włosów. Witamina B5 (kwas pantotenowy) poprawia pigmentację włosów i tak jak H zapobiega siwieniu. Witaminę B6 (pirydoksyna) i B9 (kwas foliowy) biorą udział w podziale komórek w mieszkach włosowych, ich niedobór może zahamować wzrost włosów. Witamina B12 (cyjanokobalamina) wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Witaminy E i A działają ochronnie i nawilżająco na włosy, dodają im połysku i jedwabistej gładkości.
Podsumowując pamiętamy o dodawaniu do potraw olei roślinnych, orzechów i pestek. Ze smakiem jemy ryby, jaja i nabiał, a także produkty zbożowe kasze, zarodki pszenne i otręby, pełnoziarniste makarony i płatki zbożowe. Ważne są też warzywa strączkowe np. fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i pozostałe warzywa (szczególnie kapustne i liściaste) oraz owoce, kiełki i nasiona. Wybieramy chude mięso najlepiej wołowe i drobiowe, a po suplementy diety sięgamy wówczas gdy dietą nie jesteśmy w stanie nadrobić braków w składnikach.
